Dieven verkiezen lading boven de vrachtwagen

Transportondernemers deden vorig jaar 287 keer aangifte van diefstal of een poging daartoe van een vrachtwagen. Dat is 19 procent minder dan in 2012 toen er 356 aangiften werden gedaan. Heel wat negatiever is het cijfer over diefstal van lading uit vrachtwagens. Dat aantal steeg met 42 procent, van 170 in 2012 tot 242 afgelopen jaar.

Dat meldde de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, die zicht baseert op cijfers van de Landelijke Eenheid van de politie. Afgelopen jaar verdwenen 233 vrachtauto’s en aanhangers zonder lading en 47 m√©t inhoud.

Een groot deel van de ladingdiefstallen vond plaats op een parkeerplaats langs het hoofdwegennet. Tien van de 15 plekken waar de meeste diefstallen plaatsvonden, liggen in Oost-Brabant en Limburg. In Eindhoven, Venlo en Venray vonden de meeste plaats. Het zuiden biedt plaats aan 28 speciale truckparkeerplaatsen, die beter beveiligd zijn tegen diefstal. Criminelen, aldus de stichting, snijden dikwijls een gat in het zeil van een vrachtwagen om de lading te bekijken. In 190 gevallen was die vorig jaar niet interessant genoeg en bleef het bij een beschadigde bedekking.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) maakt zich zorgen over de ladingdiefstallen. Zij wijt de stijging aan de verminderde aandacht van politie en justitie voor transportcriminaliteit het afgelopen jaar. Met de komst van de Nationale Politie in januari 2013 en het verdwijnen van de speciale officier van justitie voor transportcriminaliteit, is het aantal ladingdiefstallen toegenomen, aldus TLN. De belangenbehartiger overlegt momenteel met politie en justitie over maatregelen.

Sinds 2011 werken 13 publieke en private partijen samen aan de bestrijding van de transportcriminaliteit.

 

Bron: securitymanagement.nl